vrijdag 9 december 2016

S-curves in het Friese landschap

In mijn vorige blog ben ik al wat ingegaan op lijnenspel en dieptewerking. Deze keer zal ik meer vertellen over het fotograferen van S-curves, een manier die in de landschapsfotografie wordt toegepast. Ik benoem het liever als een 'manier' dan als een 'regel', want regels zijn er eigenlijk niet in de landschapsfotografie. Als je het een regel zou noemen dan is het iets waar je aan moet hebben voldaan, maar daar gaat het in de fotografie niet over. Het beeld kan altijd mooi zijn, ook zonder de toepassing van manieren of regels. Het is altijd de kijker die beeld beoordeeld en iedereen ziet weer andere dingen, dat is het mooie van het menselijk brein.

Als ik een S-curve in een landschapsfoto heb gefotografeerd dan heb ik gebruik gemaakt van een manier om het brein van de kijker te prikkelen. Een S-curve neemt namelijk de ogen van de kijker mee de foto in en komt langs die lijn dan 1 of meerdere objecten tegen. Een S-curve zorgt dus voor dieptewerking in de foto. Een S-curve zorgt er ook voor dat de kijker langer bij het beeld blijft stilstaan, de ogen moeten even moeite doen om de slingerende lijn  te volgen. Dat er langer naar je foto gekeken wordt is het effect wat je als fotograaf wilt bereiken. Dat kun je ook bereiken met bijvoorbeeld 'een verhaal' dat vast kleeft aan een foto. Het brein van de kijker wordt dus met het toevoegen van een S-curve in een foto aan het werk gezet.

Klik op de foto voor een diashow 
© Marjolein Engelsma
In de eerste foto kun je al merken dat je oog snel trekt in de eerste bocht naar de boom rechts van het pad dicht bij en in de richting van deze bocht en dan valt ineens op dat deze boom een knik vertoont. Vervolgens neemt het oog je weer verder mee op de curve naar links achterin en neem je de verschillende tinten groen waar.
In de volgende foto is het opvallend dat je oog uitkomt bij het rode paaltje nadat je de paarden even hebt bekeken.

© Marjolein Engelsma
Misschien denk je dat je een foto met een S-curve net zo snel bekijkt als een foto waar dit niet inzit. Echter, er zijn meer manieren om dit effect in een foto te bereiken. Ik zal in latere blogs nog meer manieren gaan bespreken. Ook moet je je niet vergissen in de snelheid van je brein.

Een S-curve kan op verschillende manieren worden opgenomen in een foto. Je kunt een pad als S-curve fotograferen, maar ook water of sporen van sneeuw of rails, maar denk ook aan schaduwen en lijnen in de bergen.

© Marjolein Engelsma
Waar de S-curve begint kun je ook creatief invullen, de ogen worden meegenomen vanuit de brede band naar de in een punt uitkomende visuele einde van de curve. Het is goed denkbaar dat je bijvoorbeeld bij de Chinese Muur de brede band links in de bovenhoek laat beginnen. In ons platte Nederland en ook als beginnend landschapsfotograaf zul je bemerken dat de S-curve veelal van onderuit de foto begint. Vervolgens is het mooi om er mee te leren spelen.

© Marjolein Engelsma
Zoek eens in je eigen archief en zet de foto's die je vindt met een S-curve eens bij elkaar in een map. Beoordeel of de objecten langs de curve voor je gevoel kloppend zijn gefotografeerd. In mijn foto hieronder met de water curve is de treurwilg niet volledig gefotografeerd. Deze foto heb ik gemaakt in het park rondom Stania State. De treurwilg geeft aan dat het park rondom de State groot, oud en statig is. Daarmee geeft het een goede indruk van de werkelijkheid. In dat opzicht vind ik de foto kloppend, ook al staat niet de volledige boom op de foto. Dat een S-curve hier en daar het beeld wat uitloopt vind ik verder niet storend.

© Marjolein Engelsma
Ga het ook eens proberen om te ontdekken hoe leuk het is om te fotograferen met de S-curves. Als je tevens nog wat sfeer toevoegt met bijvoorbeeld mist of een mooi gekleurde lucht, kan een foto helemaal af zijn. Bepaal voor jezelf wat jij mooi vindt en wat jij graag aan de kijker wilt overbrengen, maar realiseer je dat iedereen jouw beeld anders kan beoordelen dan je bedoeld hebt. Geniet van iedere reactie positief of negatief, want bij een reactie heeft de kijker langer stilgestaan bij jouw foto!


© Marjolein Engelsma